Wie ben ik

Allereerst, of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: first and foremost, ben ik moeder. Twee meiden van ‘mij’ en twee knullen van mijn huidige man.

Huidige man. Ja. Mijn eerste man is in 1995 overleden. Vrij plotseling, na een ziekbed van een maand, waarvan niet wisten dat het zijn einde zou betekenen. Hij liet drie kinderen achter, twee van zijn eerste vrouw en een dochtertje bij mij. Later heb ik via een donor nog een dochter gekregen.

Zoals het ‘gaat’ in rouw komt er een moment van betekenisgeving. Ik ‘moest’ iets met zijn dood. Ik kon niet zomaar doorgaan met leven alsof er niets was gebeurd. Het roer ging om. Ik koos voor ander werk. Daarbij ben ik enorm dankbaar voor alle mogelijkheden (van parttime werk, tot eenmalige klussen waarmee ik geld kon verdienen) die op mijn pad kwamen. Waardoor ik nu sta waar ik sta.

Waar is dat dan?

Ik ben psycholoog (gestudeerd bij de Open Universiteit Nederland), orthopedagoog (Fontys Hogeschool en Hogere Kader Opleiding Pedagogiek), hypnotherapeut (BGL Hoofddorp), enneagramcoach (Nederlandse Opleiding Tot Enneagram Coach bij Van Kempen Impuls) en kinderyoga docent (Jip en Jan Acadamie). En ik heb veel trainingen gevolgd om mij allerlei behandelmethodieken eigen te maken. Ik ben gespecialiseerd in rouw bij kinderen en volwassenen (rouw bij dood, ziekte en echtscheiding) en ik hou me bezig met allerlei concepten rondom het ‘nieuwe rouwen‘. Al twintig jaar ben ik bij Achter de Regenboog, sinds 2016 ook in het bestuur als inhoudelijk deskundige.

Sinds 1999 heb ik mijn eigen therapiepraktijk in Leidschendam, waar we ondertussen met vijf mensen werken.

In 2016 heb ik samen met Tineke Rodenburg de SCHIP-aanpak ontwikkeld. Een aanpak om vechtscheidingen te voorkomen of op te lossen. Deze SCHIP-aanpak wordt ook ingezet in relatietherapie.

Verschillende boeken heb ik geschreven over verlies en ik heb meegewerkt aan diverse publicaties van anderen. Ook was ik te zien in enkele TV programma’s, waaronder “Liefde voor Later” van de KRO.

Bij de Sociale Academie Utrecht geef ik les op de Post HBO Verlies- en Rouwtherapie en Psychosociale therapie.

Met zo veel kennis vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan anderen. Niet alleen via de trainingen, ook begeleid ik therapeuten in hun rol van therapeut-zijn.

In 2019 was mijn online rouwprogramma Lutografie, de kracht van herinneren klaar. Hiermee is de drempel voor rouwenden voor hulp nog lager geworden.

Als supervisor draag ik mijn steentje bij aan het werk van de Kindbehartiger . Zij vertolken de stem van het kind in echtscheidingssituaties.

Je kunt mij tegenkomen op symposia waar ik spreek over (kinderen en) rouw in de breedste zin van het woord en ik mag ook regelmatig dagvoorzitter zijn op symposia die gerelateerd zijn aan verlies.

In de therapiepraktijk richt ik mij met name op trauma, relatietherapie en de SCHIP-aanpak, gecompliceerde rouw en opvoedingsproblematiek. Ik ben eerlijk, helder en to the point.

Leoniek van der Maarel. Rouwspecialist